Mit érdemes tudni az ételintoleranciáról, annak okairól és tüneteiről?

Az ételintolerancia kialakulásának alapvető elindítója az enzimhiány, amit tüneti szinten a puffadás és a székrekedés is jelezhet, ha hiányozik a szervezetből. Az emésztőszervrendszer a bevitt élelmiszereket mikro- és makrotápanyagokra bontja, melyek azután felszívódhatnak a szervezetben. Ehhez a folyamathoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű emésztőenzim, egyes enzimek a fehérjéket, mások a keményítőt vagy a zsírokat bontják le. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és így nem képes az emésztőrendszerben felszívódni. Az emésztetlen táplálék folyadék és só felszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok nagyfokú gázképződés közben bontják le azt.

Ez a folyamat puffadást és hasi görcsöket okozhat.A puffadás, a hasi görcsök, az étkezések utáni erős hasfeszülés és a fokozott bélgáz termelődés jelzi a bajt legelőször, de a baktériumegyensúly felborulása miatt székrekedés vagy hasmenés is tünetként léphet fel.

Az emésztőenzimek speciális étrend-kiegészítő készítményekkel jól pótolhatók. A szervezetünkben található enzimek szintje egy egyszerű, párperces vérvizsgálattal kideríthető, ezért gyakran jelentkező puffadás vagy fájdalom esetén érdemes első körben egy rutin laborvizsgálatot elvégezni, ami segíthet akár a háttérben álló zavar azonosítására. Az enzimhiány hátterében enyhébb emésztési zavarok és súlyosabb problémák is állhatnak, köztük például az irritábilis bél szindróma, az epeműködés zavara, az élelmiszer-érzékenység, a gyomorsavhiány, a Candida-fertőzés vagy a Crohn-betegség.

Az enzimhiány mellett további terhelést jelentenek az emésztőrendszerünk számára a gyógyszerek és tartósítószerek, amelyeket sokak szervezete nehezebben tud semlegesíteni vagy erősebb reakciókat váltanak ki az emésztési folyamat során.Ezek közé tartozik pl. a szalicilátok, szulfitok és a hisztamin, ami például hisztamin intoleranciához vezethet. 

Az ételintolerancia okozói bizonyos élelmiszerek is lehetnek?

Számos élelmiszer tartalmaz olyan természetesen előforduló toxikus komponenseket, amelyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.

Ha visszatérő puffadást tapasztalunk lehet, hogy nem ettünk nehezen emészthető ételt, de olyat biztosan, amire érzékenyek vagyunk. Ez azt jelenti, hogy számunkra okozhat problémát például akár a gabonák, a burgonya, vagy bármi, amire soha nem gondolnánk. Gyakorlatilag bármilyen étel okozhatja a puffadást és hasfájást, amit nem tud a szervezetünk lebontani megfelelően. Vannak átmenetileg fellépő ételintoleranciák és olyan ételintolerancia is, ami tartósan fennáll és ellene sajnos nem tehetünk, ilyen például laktózérzékenység vagy a cöliákia. Ezeket érdemes kivizsgáltatni.

A témáról a jövőben még további hasznos információkat olvashatsz weboldalunkon. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesülj a friss tartalmakról, érdekességekről, hasznos információkról!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.