Mire kell figyelnünk amikor fogyókúrázunk?

 

Amikor fogyókúrázunk, a szervezetünket fokozottan igénybe veszi a fogyókúra, mivel ez idő ideje alatt a csökkentett energiabevitel mellett a vitaminokból és ásványi anyagokból is kevesebbet viszünk be szervezetükbe.

Cikkünkben írunk a fogyókúra alatt kialakuló vitaminhiányról, az ennek következtében tapasztalható hajhullásról és arról, hogy hogyan tudtok odafigyelni arra, hogy a megfelelő tápanyagokat vigyétek be a fogyókúra idején is a szervezetetekbe mivel ez nagyon fontos, hogy megtudjátok előzni ezeket a problémákat.

A csökkentett energiabevitel miatt bekövetkezik a testzsír-csökkenés, ami a fogyókúra során az első cél, de a csökkentet kalória bevitel miatt a szervezet működéséhez szükséges energiát a zsírok lebontásából fedezi. Ez sajnos legtöbb esetben azzal jár, hogy a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz. A haj egészségének megőrzéséhez szükséges a B6-vitamin, a folsav, a biotin, a cink, a kén, a magnézium és a vas. Amennyiben ezekből hiányt szenved a szervezetünk akkor a tünetek között jelentkezik a hajhullás.

Ha a odafigyelünk a megfelelő táplálkozásra, azzal meg tudjuk előzni a hajhullást. Fontos, hogy a fogyókúra ideje alatt figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre és arra, hogy a vitaminbevitel ne csökkenjen.

Így figyelnünk kell arra, hogy az étrendünkben megfelelő mennyiségben szerepeljenek a citrusfélék, gabonafélék, élesztő, hüvelyesek. Valamint segít a vitaminszükséglet fedezésében a sovány húsok fogyasztása. Az étkezésünk alapja kell legyenek a zöld leveles növények, a nyers vagy párolt zöldségek, ezeket érdemes rendszeresen szerepeltetnünk az étrendünkben.

A gabonafélékben megtalálható a B6-vitamin, a hüvelyesekben, az élesztőben, a biotin szintén gabonafélékben az élesztőben található meg nagy mennyiségben. A zöld növények a folsav kiváló forrásai, a magnézium szintén zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben, a cink- és a kénszükséglet pedig a hüvelyesekből fedezhető. A zöld leveles növényekben vagy az állati eredetű élelmiszerekben megtalálható a vas.

A fogyókúra során sokszor az állati eredetű ételek fogyasztása is csökken, ezért gyakran kell számolni azzal, hogy vashiány lép fel a szervezetünkben. Ennek következtében nem csak a hajhullás jelentkezhet, hanem a vitaminhiány okozhat még bőrgyulladást, körmök töredezését, a hajunk pedig veszíthet fényéből, rugalmatlanná válik, töredezni kezd.

Gyakran jelentkezhet tünetként a nyálkahártyák gyulladása, fáradtság és a gyengeség.

Ezért kell figyelnünk a megfelelő étrendre, a megfelelő folyadékbevitelre, mert szükséges a bőr, a haj és a köröm egészségéhez.

A vitaminhiány komoly tünetekkel járhat ezért érdemes a fogyókúránk során a vitaminokat és az ásványi anyagokat étrend kiegészítők segítségével pótolni, de a megfelelő étrendre az étrend kiegészítők fogyasztása mellett is figyelnünk kell.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.