6 tipp, hogy egészségesebben élj!

 

 

Örömmel figyeltük meg az utóbbi időben, hogy egyre többen szeretnének egészségesebben élni. A változás nagyon jó dolog az életünkben főleg akkor, ha elszeretnénk hagyni a nem megfelelő életmódunkat és az egészséges életmódot szeretnénk követni. Az életmód változtatás nem feltétlenül jár a teljes életmódunk megváltoztatásával, mert ha csak kis dolgokon változtatunk azzal is hatalmas változást tudunk elérni az életünkben hosszabb távon.

Néhány hasznos tipp, amit érdemes megfontolni és a minden napjainkba illeszteni:

1. Mozgás

Nem mindenki tud elmenni konditerembe vagy külön edzésekre, de vannak olyan lehetőségek, amihez nem szükséges elmennünk sehova, mert otthon végezhető mozgásformák. Ami számomra sokat segített, hogy szép lassan beiktassam az életembe az edzést az a taposó gép használata, mert nem szükséges hozzá nagy hely. Szerencsére könnyen beszerezhető és esténként vagy amikor a nap folyamán lehetőségünk van tudjuk használni. Én 15 perccel kezdtem, mert szép lassan szoktattam hozzá magam.

Ha esetleg a taposás annyira nem tetszik, akkor az interneten rengeteg 20 perces videót találunk minden napra, amelyek alapján különböző feladatokat tudunk elvégezni.

Sokszor olvashatunk arról is, hogy lift helyett inkább válasszuk a lépcsőt, ha nincsen messze sétáljunk el a boltba, s ha megoldható a munkahelyünkre ne tömegközlekedéssel vagy autóval menjünk, hanem biciklivel vagy gyalog.

2. Hidegben nem ajánlott a forró víz  

Hamarosan itt a tél, de már a hűvös, nyirkos novemberi hidegben is gyakran vágyódunk a nyáron megszokottnál melegebb vízre. De fontos tudnunk, hogy a túl meleg víz roncsolja a bőr és a haj egészségét. Ez persze nem azt jelenti, hogy hideg vízben kell fürdeni, hanem próbáljuk megtalálni a megfelelő, kellemes víz hőmérsékletet.

3. Nyújtózkodj!

Ha napközben úgy érzed, hogy fáradt vagy akkor nyújtózkodj egyet! Reggel ébredés után kezd úgy a napod, hogy nyújtózkodsz vagy egy reggeli joga is tökéletes napindító. Este pedig nyújtózkodással zárd a napod vagy lefekvés előtt is érdemes jógázni, mert vannak gyakorlatok, amelyeket inkább este érdemes elvégezni.

 

 

4. Víz fogyasztás

A napi megfelelő víz mennyiség elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Reggel ébredés után két pohárral indítsd a napot, étkezések előtt is igyál legalább egy pohár vizet. Ha nem fogyasztunk elegendő víz mennyiséget összekeverjük az éhségérzetet a szomjúsággal vagy akár fejfájást is okozhat. 1-2%-os vízveszteség fáradtsággal vagy az állóképesség csökkenésével járhat. Ilyen tüneteket válthat ki, ha nem pótoljuk megfelelően.

2 és fél liter vizet veszítünk naponta., ezért ugyanannyi mennyiség bevitelére lenne szükségünk.
A tápanyag szükségletünk, vízszükségletünk is számos tényezőtől függ, az életkortól, az egészségi állapottól, az időjárástól, illetve a fizikai igénybevételtől.

5. Töltődj a természettel

Talán a szabadban töltött idő az, ami igazán feltudja tölteni az embert. Nem kell hatalmas túrára gondolni, csak naponta 15 percre menjünk ki a szabadba. Sétáljunk, vagy csak üljünk le egy padra, élvezzük a szabadban töltött időt. Nincs is fantasztikusabb érzés, mint amikor a napsugarak melegítik fel az arcukat.

6. Aludj eleget

A kevés alvás is hozzájárulhat a rossz egészséghez. A felnőttek átlag szükséglete 7-8 óra alvás naponta. Ha esetleg te nem tudod, hogy mennyi lehet számodra a megfelelő, akkor érdemes figyelni az energiaszintedet minden nap, és annak megfelelően kell változtatni alvási szokásaidon.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.