Amit érdemes tudni a mesterséges édesítőszerekről

 

 

Sok háztartásban megtalálhatóak már a mesterséges édesítő szerek, melyek a cukor helyettesítését szolgálják. De vajon tényleg ez a megfelelő megoldás az alakunk megóvása érdekében? Bizonyára sokunkban felmerült már ez a kérdés, ezért most megosztunk veletek pár hasznos információt.

A Purdue Egyetem végzett tanulmánya szerint azok a patkányok, melyek a szaharinnal édesített joghurtot kapták (mesterséges édesítőszer),

jóval több kalóriát fogyasztottak és jobban növekedett rajtuk a súlyfelesleg, mint a természetes cukorral (glükózzal) édesített joghurtot fogyasztó patkányoknál. Ez annak a bizonyítéka, hogy a mesterséges édesítőszerek, amelyek –   például: a szacharint és aszpartámot – tartalmazó élelmiszerek nagyobb súlygyarapodást eredményeznek, mintha ugyanezt az ételt fogyasztanánk csak nagy kalóriájú cukorral édesített változatban.

Hogyan működnek a mesterséges édesítőszerek?

A mesterséges édesítőszerek tudják gyengíteni a szervezetnek azt a képességét, hogy meghatározzák a kalóriák gyomorba jutását.

Ha glükóz tartalmú ételeket és italokat fogyasztunk, pl. szénsavas üdítőt, az ízlelőbimbóink az agynak üzenetet küldenek, hogy a cukor a gyomor felé tart. Ezután pedig az agy felkészíti a gyomrot, hogy vegye be a cukrot, az anyagcserénk pedig felkészíti a szervezetet a bejövő kalóriákra.

Ha a cukrot 0 kalóriatartalmú, mesterséges édesítőszerrel helyettesítjük, és soha nem érik el a gyomrot a kalóriák, a test zavart állapotban marad. A szervezet idővel elveszíti a kalóriabevitel mérési képességét, ez pedig ahhoz vezet, hogy jóval több ételt fogyasztunk, mint amennyi szükséges, ez pedig hízáshoz vezet.

A tesztek pedig arról tanúskodnak, hogy nem okoz súlycsökkenést a mesterséges cukrok használata. Hosszú távon sajnos súlygyarapodáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásához vezethet a fogyasztása.

 

A felsorolt mesterséges édesítőszereket érdemes kerülnünk:

• aszpartám

• szacharin

• ciklamát

• neotame

• szukralóz

Ha pedig édesízre vágyunk, inkább válasszuk az eritiritet, mézet vagy a sztíviát, mint ezeket a mesterséges vegyülteket.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.