Miért annyira jó érzés erdőben lenni és miért nemcsak a levegő miatt hasznosak a fák?

Az erdőterápia egészségügyi hatásait számos kutatás igazolja, testileg és lelkileg is jó hatással van ránk, ha a természetben tartózkodunk.

Bár az ember látszólag egyre jobban eltávolodik az anyatermészettől, a fák között töltött idő fontosságát ma már nem lehet kétségbe vonni: a hegymászó túrák, az erdei iskolák és a természetjáró túrák máig töretlen népszerűségnek örvendenek. De a régóta kedvelt mozgásformákon kívül napjainkban már számos kutatás történt az erdőben, természetben tartózkodás hatásairól, így elterjedt már az erdőterápia is.

Talán te is érezted már, hogy egy nagy túra alatt megmagyarázhatatlan nyugalom tölt el. Az erdőterápia gyakorlata a természetjárás tudományosan bizonyított testi-lelki jótékony hatására épül, mely segít a kikapcsolódásban, a stresszoldásban és az energiaraktárak feltöltésében.

 

Japán terápiás módszer

A terápia alapja a japán Shinrin-yoku, szó szerint fordítva erdőfürdőzés gyakorlata melynek célja, hogy az ember eggyé váljon a természet áldásos légkörével, vagyis minden érzékével befogadja, megtapasztalja az erdőt. Az eredeti módszer keretében terápiavezetők segítik ebben a résztvevőket.

Az erdőterápia nem egy egyszerű séta, teljes koncentrációt igényel. A gyakorlatok alatt semmi nem terelheti el a figyelmet a látvány, a hangok és a szagok pillanatnyi befogadásáról. Az összpontosítás segít kikapcsolni az agy aggodalmas, csapongó gondolatait. A hangsúly azon van, hogy a megtapasztalt dolgokat csak érzékeljék, és ne értékeljék azokat.

Légzésfigyelő gyakorlat

A terápia egyik hasznos gyakorlatához ülj le a fák között kényelmesen és összpontosíts befelé, a lélegzeteidre. Figyelj meg minden apróságot, ami változtat a légzésed ritmusán: lehet ez egy érzés, egy látvány vagy egy hang is. Most fordítsd meg a feladatot: ha észlelsz valami újat, nézd meg, mennyit változik a légzésed.

Dr. Scott Bea, clevelandi klinikai szakpszichológus szerint ez a feladat sok gyakorlással segít a bénító, zavaró gondolatok elengedésében. Erre persze nem elég néhány alkalom, minél hosszabb távú ismétlésre van szükség. Egy terápiával egybekötött kirándulás csupán néhány óráig tart: bár a hatás már ennyi után érezhető, a téma szakértői szerint a rendszeres gyakorlás járul hozzá igazán az egészségügyi előnyök kihasználásához.

Az erdőterápia hatása az egészségre

Egy Mijazaki Josifumi vezette, japán kutatás során kimutatták, hogy az erdőterápia jelentősen csökkenti az adrenalin, a noradrenalin és a kortizol, azaz a stressz hatására termelődő hormonok szintjét. Egy másik, szintén japán kutatásban arra is rámutattak, hogy a gyakorlatok kedvezően befolyásolták a vérnyomást alakulását és többek között az adiponektin szintjét is: ez utóbbi segíti a vércukorszint szabályozását és az anyagcsere megfelelő működését is.

Egy másik tanulmány pedig arra jött rá, hogy a növények által termelt fitoncid vegyületek, amelyek a fertőzések ellen védik őket, az emberi immunrendszerre is hatással lehetnek. Természetesen a természetjáráshoz szorosan kapcsolódik a testmozgás is, ami szintén betegségmegelőző hatású lehet. A távol-keleti eredetű, vezetett gyakorlatok Magyarországon is elérhetők, többek közt Budapesten a Széchenyi-hegyen, de a Bükkben, Noszvajon is kínálnak ilyen lehetőségeket az érdeklődők számára.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.