Az emésztés lehet a mentális egyensúly kulcsa?

Mindennapi életünkben megszámlálhatatlan stresszforrás állhatja utunkat – pozitív és negatív stressz egyaránt. Stresszhatáskor testünk jelző-reakciója a gyomrunk izomzatának reflexes összehúzódása, mely egyes szituációkban a szorongás, vagy a veszély érzékelése is lehet. De vajon a gyomrunk áll a „zsigeri érzés” hátterében?

Szervezetünk fontos építőeleme a megfelelő összetételű bélflóra, melyet több száz bélbaktérium alkot, és jelentős szerepet játszik mentális egészségünk és idegrendszerünk karbantartásában. Az említett mikrobiom felelős bizonyos immunreakciók megszervezéséért, illetve a boldogságunkért és kiegyensúlyozottságunkért is. 

Mindezt az emésztőrendszeri / enterális idegrendszer segítségével teszi, mely a bélcsatorna falában található.

Tudósok és kutatók ezrei nevezik a „második agy”-nak az imént említett rendszert, hiszen agyunk után ez tartalmazza a második legtöbb idegsejtet – 400 milliós nagyságrendet számlál. Folyamatos kommunikációban áll a központi és perifériás idegrendszerünkkel is, ez a szervezet pillanatnyi állapotának közlésében és szabályozásában mutatkozik meg, ezért méltán nevezhető az egyik emésztési központnak, mely a „zsigeri válaszért” felel. Ezen kapcsolat felelős a vér újraelosztásáért is specifikus szituációkban, például sportolás közben. Ilyenkor több vér áramlik az izmainkba, és kevesebb az emésztőközpontokhoz, így hatékonyabbá téve a tápanyagellátást, izomműködést és összehúzódást. Továbbá a bélfal sejtjei termelik a szerotonin (köznapi nevén boldogsághormon) 95 százalékát is a bélflóra közreműködésével, így hozzájárulva hangulatunk és mentális egyensúlyunk stabilitásához. Ezt a kommunikációs rendszert nevezzük bél-agy tengelynek.

Számtalan kísérlet által került már górcső alá a bél-agy tengely jelenlétének fontossága. Ilyen a következő is, melyben a kísérleti személyek joghurtját négy napon át a bélflórának megfelelő probiotikummal dúsították. 

Ezen jótékony anyagok és összetevők hozzájárultak a kiegyensúlyozott és stresszmentes mindennapokhoz, míg a kontrollcsoport tagjai (akik általános, probiotikum nélküli terméket fogyasztottak) nem tapasztaltak változást. Ezek a kísérletek a bélflóra központi idegrendszerre való visszahatását bizonyítják, mely szerepe fontosabb is lehet, mint azt eddig gondoltuk. Felmerül a kérdés: „Hogyan érhetjük el ezeket a jótékony hatásokat a saját, mindennapi életünkben?”

A bélflóra és emésztőrendszerünk egészsége rendkívül sok külső tényező hatására változhat, így kiemelt fontosságot kap benne életmódunk minősége is. Ezen változó pozitív irányba haladásával életminőségünk is nagymértékben javul, emésztésünk hatékonyabb, egészségünk fenntarthatóbb lesz.
Fogyasszunk több rostban dús élelmiszert! Jótékony hatásúak, hiszen hatékonyabbá teszik az elfogyasztott ételek felszívódását, a bélműködést, az emésztést, megkötik az emésztési gázok egy részét. 

Rosttartalom szempontjából kedvező ételek: gyümölcsök, zöldségek, diószármazékok, hüvelyes zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék, például kenyerek, magvak. Az élettani elváltozások megelőzésben játszott szerepük is kihangsúlyozandó: mellőzésük székelési problémákat, elhízást, cukorbetegséget eredményezhet.

Ügyeljünk az emésztésünk ritmusának megfelelően táplálkozni! Ha kevesebbszer eszünk nagy adagokat, az emésztőrendszerünk túlterhelt állapota jócskán meghosszabbíthatja az egyébként hatékony tápanyaghasznosulási folyamatot. Ezért igyekezzünk napi 4-5 alkalommal enni kisebb mennyiségben, így is segíthetjük szervezetünk napi feladatait.
Továbbá törekedjünk nyugodt környezeti feltételek mellett táplálkozni, hiszen a környezeti stressz megterheli, és károsíthatja emésztési folyamatainkat. Ne siessünk a rágással, mert a rágási idő rövidítésével az emésztési folyamatot fogjuk meghosszabbítani, és a gyomrunk feladatát nehezíteni.
Táplálkozásunkban tudatosan válasszuk az egészségesebb alternatívát! Ha a megfelelő táplálkozással áttérünk egy egészségesebb életmódra, azzal elősegítjük az emésztés folyamatának rendeződését, és vitalitásunk is javulásnak indul.

Szerző:
Gergely Zsombor
edző, és gyógytornász hallgató

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.