Munka előtt vagy munka után sportoljunk?

Melyik a legideálisabb időpont a testmozgásra? A válasz részben attól függ, hogy mit szeretnénk elérni vele.

reggeli, munka előtti sportolás azoknak ajánlott, akik a mozgással…

  • Fogyni szeretnének: reggel, amikor felkelünk alacsony a vércukorszintünk, hiszen legalább 8 órája nem ettünk. A reggeli futás viszont energiát igényel, így a szervezet felhasználja a szöveteinkben tárolt zsírt, hogy ellássa a sejteket cukorral. Ha evés után sportolunk, akkor az éppen elfogyasztott táplálék fogja energiával ellátni a sejteket. A reggeli testmozgással gyakran 20%-kal több zsírt égetünk el, mint a későbbi, étkezés utáni edzésekkel.
  • Jobb hangulatot szeretnének: a kardioedzés – az úszás, a futás vagy akár a kutyasétáltatás is – hangulatjavító hatású. Ha reggel mozgunk, akkor egész nap élvezhetjük ennek áldásos hatását.
  • Rendszeresen szeretnének sportolni: néhány kísérlet és számos tapasztalat is azt támasztja alá, hogy nagyobb eséllyel tudjuk tartani magunkat a rendszeres testmozgáshoz, ha reggelente sportolunk. A reggeli edzés sokat segíthet a jó szokás kialakításában.
  • Izmot akarnak építeni: a nap folyamán változnak a fiziológiai adottságaink. Például a tesztoszteron hormonszintje, ami az izomépítésben segít, reggel tetőzik. Ezek alapján a súlyzós edzést, a kora reggeli órákra időzítsük.

A késő délutáni vagy esti azaz a munka utáni sportolás pedig inkább azoknak ajánlott, akik…

  • Tartanak a sérüléstől: amikor már izmaink be vannak melegedve, akkor rugalmasabbak és kevésbé hajlamosak a sérülésre. Ezért nevezzük „bemelegítésnek” az edzés elején végzett gyakorlatokat. Amikor reggel felébredün a testhőmérsékletünk alacsony, majd a nap folyamán folyamatosan emelkedik és késő délután, kora este tetőzik. Ez azt jelenti, hogy ha későbbi időpontban mozgunk, akkor az izmaink már melegebbek, és ritkábbak a sérülések.
  • A legjobb formájukban akarnak lenni: a délutáni edzés nemcsak a sérülések kisebb bekövetkezésének időszaka, hanem ilyenkor gyorsabban is tudunk sprintelni és nagyobb súlyokat tudunk felemelni. A tüdőfunkció jobb ebben a napszakban, ezért a keringésünk több oxigént és tápanyagot szállít a sejtjeinkhez. Ebben a napszakban vagyunk a legerősebbek, ekkor a legrövidebb a reakcióidőnk, a legjobb a kéz-szem koordinációnk és a legalacsonyabb a pulzusszámunk és a vérnyomásunk. Tehát ilyenkor nyújtjuk a legjobb teljesítményt. Nem véletlen, hogy aránytalanul sok olimpiai rekord született késő délutáni és kora esti órákban, különösen a futó- és úszószámokban.
  • Szeretnék jobban élvezni az edzést: délután ugyanis egy kicsit jobban bírjuk a testmozgást akkor is, ha ugyanannyit mozgunk, mint délelőtt. Ez azt sugallja, hogy szellemileg és lelkileg kevésbé megterhelő a délutáni edzés.

A cikk rövid szerkesztett részlet Daniel H. Pink Mikor? című könyvéből, amelyben az író rávilágít, hogy az időzítés nem művészet, hanem tényleges tudomány, amelynek segítségével sikeresebben élhetünk, dolgozhatunk és teljesíthetünk.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.