Melyek a jó minőségű alvás meghatározó elemei?

1. Az alvás mélysége
2. Az alvás időtartama
3. Az alvás folyamatossága
4. Az alvás rendszeressége

Ahhoz, hogy a szervezetünk számára az optimális regenerálódást biztosítsuk, fontos törekedni mind a 4 elem által megkívánt igények betartására.

1. A mélység – alapvetően az alvás minőségét jelzi, az alvási fázisok váltakozását. Az alvásunk a teljes alvás folyamán nem egyforma agyi funkciókat mutat. Ki és be járkálunk a különféle alvásfázisok között, amely során mélységtől függően az agy más és más tevékenységeket végez el, más és más agyi hullámok dominánsak.

2. Az időtartam – gyakran halljuk, hogy egy felnőtt embernek nagyjából 8 óra alvásra van szüksége. Ez nagyjából igaz lehet, de nem mindegy, hogy azt milyen alvásfázisokban töltjük. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy csak 5 órát tudtál aludni, miközben az alvásod minősége magas volt, de a teljes alvásidő hossza sajnos kevés ahhoz, hogy valóban kipihenten ébredj.

3. A folyamatosság – ami azt jelenti, hogy az alvásod folyamatos vagy töredezett, azaz több részletben alszol? Hiába vagy 10 órát az ágyban, ha csak 7 órát töltesz valójában alvással, mert állandóan felébredsz. Ilyenkor komoly alvás hiányt halmozol fel, ami már pár napos távlatban is csökkenti a kognitív képességed, döntéshozatalod sőt – a sejtek glükóz érzékenységét is.

4. A rendszeresség – ami azt jelenti, hogy képes vagy-e nagyjából a hét minden napján azonos időben lefeküdni és felkelni. Sokszor, sok mindenre legyintünk “már más idők járnak, vagy ebben a rohanó világban ez már lehetetlen”. De ne felejtsük el, hogy az ember belső órája nem 2020-ban alakult ki a jelenlegi életmódunkat elősegítve, hanem sok-sok évszázaddal ezelőtt, amikor a Nap volt a biológiai óránk elsődleges szabályozója.

A rendszeresség természetesen nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanabban az időpontban kell lefeküdni és felkelni, hiszen az alvástudomány ma besorol minket a pacsirta, a normál alvók és a baglyok csoportjaiba. Az is nagyon érdekes, hogy az életkor előrehaladtával mindenki a pacsirta típus felé tolódik, és akinek van kamasz gyereke az tudja, hogy ebben az életkorban baglyok lesznek a gyerekek.

A legelső csoportban a bosszantóan koránkelők vannak, akik ennek megfelelően korán is mennek aludni. Mások éjjel 1 órakor térnek csak nyugovóra – baglyok – ha előbb mennek aludni. A tudósok jelenleg ezt genetikai háttérre vezetik vissza, vagyis szerintük szinte lehetetlen, hogy ezt a “gyári” alapbeállítást magad megváltoztasd.

Te tudod-e, hogy melyik csoportba tartozol vagy melyik lenne számodra ideális?

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.