Fogyás diétával – tényleg lehetséges?

Az ünnepi időszakok után szinte megszokott az, hogy a legtöbben arról beszélgetünk ismerőseinkkel, hogy elkezdünk “fogyózni”. Hiszen az ünnepi időszakoknak mindig az a vége, hogy többet eszünk – iszunk a kelleténél és ez gyorsan eredményez egy kis extra súlyt itt-ott. Mivel ez a téma sokakat érint, feltétlenül foglalkoznunk kell részletesebben is az alábbiakkal:

Hogyan érdemes és vajon tényleg kell-e diétázni?

Mielőtt egy diétába vagy fogyókúrába kezdenél mindenképp fel kell tenni magadnak a következő kérdéseket:

– tényleg kell-e diétáznom, vagy csak fegyelmezettebbnek kell lennem az étkezési szokásaimat illetően?
– egy kicsit több mozgás, edzés szükséges,vagy edzés nélkül az is elég csak, ha kevesebbet eszem?
– ha diétázom, vajon elegendő vitamint és ásványi anyagot kap-e a szervezetem?

Ne feledjük azt a tényt, hogy nagyon sok ember kezd diétába csak azért, mert valami téves gondolkodás azt súgja neki, hogy a világ azt várja el tőle, hogy vékony legyen. Ezért alaposan át kell gondolni mielőtt diétázni kezdenél azt a jogos kérdést is, hogy hogyan lesz biztosítva a szervezeted számára a szükséges ásványi anyag, vitamin, enzim, aminosav ellátás az idő alatt, amíg diétázol.

Mielőtt diétába, netán valódi fogyókúrába kezdenél, fontos tudni, hogy a legtöbben, akik sikeresen fogyókúráztak, általában nem valami drasztikus fogyókúrába kezdtek, hanem fokozták / vagy egyáltalán elkezdték/ a testmozgást, és naponta többször értékes ételeket fogyasztottak. Ha mégis azon gondolkodsz, hogy fogyókúrába kezdesz, mindenképpen gondoskodj arról, hogyan fogod kiegészíteni az étrended a megfelelő vitamin és ásványi anyag kiegészítőkkel, valamint milyen értékes tápanyagokat tudsz beilleszteni az étrendedbe, amelyek semennyi vagy csak kevés kalóriát tartalmaznak.

A diétát eredetileg gyógyítási céllal, betegeknek írták elő. A betegségtől függően, sokféle diétát különböztetünk meg, ilyen például szénhidrátszegény diéta.

Miért érdekes a szénhidrát tartalom? Mert a szénhidrátok szolgálnak szervezetünkben elsődleges energia forrásként. Ugyanakkor ha sokat fogyasztunk és nem használja el a szervezetünk, akkor nagyon könnyen zsírként raktározza, amit aztán nehéz eltüntetni. Ezért érdemes odafigyelni a szénhidrátra.

Nagyon alacsony a szénhidráttartalma a salátának, a paradicsomnak, paprikának, uborkának, reteknek, spenótnak, sóskának, a húsoknak, húsféléknek, és vannak alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök is.

A krumpliban, rizsben, tésztában kifejezetten sok a szénhidrát, ezért barna rizst, vadrizst, durum tésztát javasolt enni, mert azokban szintén sok a szénhidrát, de kevésbé emelik a vércukor szintet, mint a finomlisztből készült tészta, fehér kenyér, fehér rizs.

Az úgynevezett “szuper élelmiszerek” közül pedig a diéta remek támogatója például a spirulina mikroalga, mivel sok értékes tápanyagot tartalmaz, kiemelkedő klorofill forrás, ugyanakkor egyáltalán nincs szénhidrát tartalma.

Bárhogy is döntesz, diétázol, fogyókúrázol vagy sem, dönts felelősen!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.