Paleolit diéta – érvek és ellenérvek, javaslatok

Az irányzat követői szerint elkerülik az embert a civilizációs betegségek. Megnöveli az egészségben leélhető évek számát. Magas szénhidráttartalmú változata hasznos a fizikai munkát végzőknek és a sportolóknak (100 g szénhidrát/nap felett). A számos pozitív tapasztalat ellenére kritika is éri az irányzatot.

A paleolit étrend kritikája

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége nem ajánlja a paleo étrendet. Az Orvosi Hetilap egy cikke szerint a paleo étrend veszélyes és káros, inzulinfüggő cukorbetegség esetén fokozottan életveszélyes. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatója Prof. Dr. Boldogkői Zsolt az Index.hu-n publikált cikkében tárgyalja a paleo étrend tudományos megalapozottságának kritikáit. Az OÉTI 2012. december 8-án közölte az MTI-vel, hogy a betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással. (Szendi Gábor honlapján reagált ezen publikációkra.) A New Scientist és Boldogkői Zsolt is több tévedésre is felhívja a figyelmet a paleo étrend elméletével kapcsolatban. A legáltalánosabb kritika, hogy nem igaz, miszerint az ember nem alkalmazkodott volna a keményítő megemésztésére és a laktóz tolerálására. Mivel a laktáz enzim előállítását kódoló gén meglétének aránya a lakosság körében népenként eltérő, és kevesebb, mint ötezer éves múltra tekint vissza, de a mai magyaroknak már 61 százaléka képes a tejet megemészteni, míg a középkori arányuk mindössze csak 35 százalék volt.

Boldogkői Zsolt szerint a probléma a tejjel az, hogy a laktóz irritálja a bélnyálkahártyát, ezért intolerancia alakulhat ki ellene, amely előbb hasmenés, később pedig komolyabb bélbetegség formájában jelentkezik, de az alkalmazkodás miatt ez csak a mai magyaroknak kevesebb mint 39%-át érintheti.

A kritika főleg abból adódik, hogy a populáris paleolit táplálkozás propagálói nem fektettek kellő súlyt a táplálkozás kiváltotta élettani jelenségek kutatására és a gyakorlatban való alkalmazására. A szakirodalom elméleti hipotézisei nem tudnak megfelelni a klinikai gyakorlatnak. A növényi olajak, a tejtermékek semmilyen fomája, a gabonafélék és álgabonák nem felelnek meg az egészséges táplálkozás kritériumainak és nem tartozhatnak bele a paleolit táplálkozásba. Ennek egyik oka, hogy kóros béláteresztést okoznak, ami az autoimmun betegségek egyik kiváltó oka.

Figyelmeztetés a paleo étrendet követőknek

Nagyon fontos a paleo étrendet követők számára, hogy biztosítsák a megfelelő mikro- és makrotápanyagokat szervezetük számára, így a vitaminokat (főképp a B-vitamincsoport), ásványi anyagokat, fitonutrienseket, különféle olajokat. Az olajok és zsírok bevitelénél figyelembe kell venni többek között az omega-3 és omega-6 arányt, ezek alapján erősen ajánlott omega-3 tartalmú állati eredetű zsírok fogyasztása és az omega-6 zsírsavban gazdag növényi olajok csökkentése, elkerülése. 

Ennek ellentmond, hogy a lejjebb olvasható paleo-ketogén irányzatnál leírt tudományos kutatási eredmények és közlemények hosszú távon sem mutatnak ásványi elem vagy bármilyen D-vitamin hiányt. Illetve az ott található hivatkozásban található Paleomedicina Hungary által alkalmazott protokoll szerint, a táplálkozás vitaminok és étrend-kiegészítők nélkül is lehet teljes értékű.

Paleo-ketogén irányzat

A paleo-ketogén étrendet dr. Tóth Csaba és munkacsoportja vezette be és használja Magyarországon a belgyógyászati és neurológiai betegségek rehabilitációjában. Az étrend egyesíti a paleolit étrend és a klasszikus ketogén étrend előnyeit, ugyanakkor kiküszöböli ezek hiányosságait. A paleo-ketogén étrend a ketózis állapotában tartja a szervezetet, amely energetikailag hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb állapotot jelent. A paleo-ketogén étrenddel elérhető cél az áteresztő bél szindróma megszüntetése, a szervezet szénhidrát túlterhelésének megszüntetése és a mesterséges adalékanyagoknak az étrendből történő kiiktatása.

A paleo-ketogén étrendet alkalmazó Orvosi Rehabilitációs Centrum munkatársai 2017-ben közzé tették az általuk alkalmazott terápiás protokollt. A protokoll leírása alapján értelmezhető, hogy a populáris paleolit táplálkozásnak és a klasszikus ketogén étrendeknek is vannak kockázataik. Mindkettő okozhat mellékhatásokat. A paleo-ketogén étrend ezen mellékhatásokat nem alakitja ki. Az étrend tökéletes alkalmazása során eddig egyetlen esetben sem jelentkeztek mellékhatások. A Paleomedicina Hungary 2017-ben például egy 50 fős tanulmányt tett közzé, mely azt mutatta, hogy a paleo-ketogén étrend mellett a betegek magnézium ellátása tökéletes, mindennemű külső pótlás nélkül. A Paleo-ketogén étrend egyes esetekben biztató eredményeket mutatott súlyos daganatos betegek terápiájában is, akár úgy is, mint önálló monoterápia. 2020-ban a wroclawi Orvoatudományi Egyetem Dietetikai tanszéke egy átfogó elemzést készitett a ketózis és ketogén étrendek eredményességéről, azok klinikai hatásairól daganatos betegségek esetén.

A témához kapcsolódó linkek, hivatkozások és forrás az alábbi linkre kattintva található.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Paleolit_di%C3%A9ta

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.