Mik azok az antioxidánsok és mit érdemes tudni róluk?

 

Az antioxidáns görög-latin eredetű szó, jelentése: oxidációgátló. Tehát majdnem minden olyan anyagot ide sorolunk, ami gátolja vagy késlelteti az oxidációs folyamatokat. Legtöbbször ezt a szót azokra az élő szervezetben és a táplálékban található vegyületekre használjuk, melyek szintén hasonló funkciót töltenek be.

Az antioxidánsoknak számos különböző fajtája van, amelyek gyakran együttműködve és nem önmagukban fejtik ki a szabad gyököket legyőző hatásukat. A testünk néhány antioxidánst képes önmaga is előállítani, azonban szükséges néha, hogy ezeket az anyagokat mi magunk vigyük be a szervezetünkbe. Ezek az antioxidánsok együtt erős védelmi vonalat képeznek a szervezetünkben.

A karotionid fontos antioxidáns, mely megtalálható főként sárgarépában, paradicsomban, brokkoliban, spenótban és a gyümölcsökben.

Az antioxidánsok fő feladata, hogy a szabad gyököket legyőzzék vagy kiiktassák így megállítsák azt a láncreakciót, amely akár képes lenne komoly károsodást okozni a szervezetünkben. A szervezet nem tud létezni nélkülük. Az antioxidáns hatású vegyületek között találhatók a vitaminok is. Sajnos sokan erre nem figyelnek oda, így nem fogyasztanak elegendő mennyiséget ezekből. Ma már nem tudunk hozzá jutni a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz természetes úton a környezeti károsodás és a helytelen életmód miatt, így nagyon fontos számunkra, hogy ezeket szintetikus formában, pótoljuk a szervezetünk számára.

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.