Miért van szükségünk alvásra és mi történik, ha nem alszunk eleget?

Életünk közel egyharmadát alvással töltjük, így nem mindegy, hogy milyen minőségűek és mennyiségűek az alvással töltött óráink. Számos kutatási eredmény alapján ma már ismert, hogy az alvás támogatja agyunk tanulási képességét, a memorizálást és a logikus döntések meghozatalát. Újrailleszti az érzelmeinket, visszaállítja immunrendszerünket, finomítja az anyagcserét és szabályozza étvágyunkat. Ezek mind olyan a szervezetünk optimális működését támogató folyamatok, amiért érdemes az alvást komolyan venni.

Nézzük meg most kicsit részletesebben, hogy mi mindenre és hogyan hat az alvás:

Memória, tanulás, érzelmek – a kialvatlan emberek rosszabbul tűrik a stresszt, gyengébb az emlékezőképességük és ebből következően tanulási nehézségekkel is küzdenek.

Immunrendszer – a kialvatlanság közel 70 százalékkal csökkenti a T-limfociták vagy T–sejtek hatékonyságát, vagyis direkt kapcsolat van az alvásminőség és betegségek között, beleértve a rákos megbetegedéseket is. A hat óránál kevesebb alvás jelentősen növeli az influenza jellegű megbetegedések előfordulásának számát.

Endokrin rendszer – az alváshiány növeli a kortizol szintet, felborítja a ghrelin – leptin egyesúlyt, csökkenti a tesztoszteron és növekedési hormon termelést. A hasnyálmirigyben lévő bétasejtek kevésbé lesznek érzékenyek a magasabb glükóz szintre, kevés és/vagy felszínes alvás hatására, ami inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet.

Táplálkozás – a keveset alvók kalóriabevitele tipikusan magasabb az eleget alvókénál. Ez naponta akár plusz 200-300 kalória is lehet.

Mikrobiom – a rossz minőségű alvás negatív módon befolyásolja a mikrobiom összetételét, azaz támogatja a káros baktériumok elszaporodását a belekben.

Teljesítmény – pár pár óra alváscsökkenés negatívan befolyásolja az aerob teljesítményt és reakcióidőt, de nincs közvetlen hatással az anaerob teljesítményre.

Szív- és érrendszer – A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kevés és a túl sok alvás egyaránt nagyobb kockázatot jelent a koszorúér-betegség vagy stroke kialakulásában.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás tehát kiemelkedően fontos része a mindennapjainknak, így az életmódunknak is, fordítsunk kellő figyelmet rá!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.