Mennyi folyadékra van szükségünk?

Először is, miért FONTOS a folyadékfogyasztás?

A víz nem csak egy folyadék, amit akkor iszunk ha szomjasak leszünk, hanem a testünk egyik legfontosabb alkotóeleme és szinte minden testi működésben szerepet játszik. A vér 80% -a, az agy és az izmok
75% -a, és a testsúly 55-75% -a víz. Még a csontjaink is tartalmaznak vizet.
A víznek nagyon fontos feladatai vannak a szervezetben. Ha nem iszunk eleget, a szervezetünk több vizet von ki a vastagbél tartalmából, ettől a bélmozgások ritkulnak és nehezebbé válnak.
A kellő mennyiségű víz fogyasztása fontos szerepet játszik az egészséges életmódban, de szakemberek kimutatták, hogy a székrekedés tüneteit a fokozott folyadékbevitel nem enyhíti, csak előtte a szervezet ki volt száradva.

Mennyi az ajánlott napi folyadékbevitel?

Felnőttek esetében 7-8 pohárnyi, de az egyénenként változó napi folyadékigény értékét számos tényező befolyásolja. Ajánlott folyadék bevitel táblázatEzek közé tartozik az életkor, a testtömeg, az aktuális időjárás, az éghajlat és a fizikai aktivitás mennyisége és minősége is. Egy csecsemő testének lényegesen nagyobb mennyisége víz, mint egy idősebb embernek. Nyáron többet javasolt inni, mint télen, bár egy kimerítő téli hógolyózás, szánkózás vagy éppen a lakás fűtésének szárító hatása éppenséggel növeli a szükségletet. A szomjúságérzet, a szájszárazság, a bőr kiszáradása, a vizelet mennyiségének csökkenése, színének sötétebbre válása már késői jelei a szervezet kiszáradásának, ezért ne várja meg a megjelenésüket!
A folyadék legtökéletesebb forrása a víz, szénsavmentes ásványvíz, illetve cukrozatlan, koffeinmentes tea. Folyadékot a magas víztartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel, valamint levesek, mártások, turmixitalok formájában is fogyaszthat, nemcsak a megszokott italok (víz, ásványvíz, gyümölcs, zöldséglevek) révén.
 

Mennyi folyadékra van szükségünk speciális állapotokban?

Idősebb korban, annak ellenére, hogy a napi energiaszükséglet csökken, az egységnyi energia bevitelre jutó folyadékszükséglet mégis nő, mivel a vesék koncentráló képessége az életkor előrehaladtával csökken. Ebben az életszakaszban a szomjúságérzet csökkenése miatt kiemelten fontos odafigyelni a napi rendszeres folyadékfogyasztásra.
Nők esetében a várandósság alatt nő meg a napi folyadékszükséglet, kb. 3 dl-el naponta. Ez a mennyiség biztosítja a megnövekedett vérmennyiség, a magzatvíz, a méhlepény és a magzat növekedéséhez szükséges folyadéktöbbletet. Ugyanígy a szoptatás során is különösen hangsúlyos az ivás szerepe (természetesen az alkoholmentes folyadékoké). Az anyatej elválasztásához és pótlásához a szoptató nők számára naponta kb. 7 dl-rel több folyadék szükséges (ideális esetben már akár a szoptatás alatt vagy közvetlenül utána).
Egyes betegségek esetén számottevően változhat a naponta javasolt, illetve megengedhető folyadékmennyiség. A leggyakoribb ilyen állapot a vesebetegség. Károsodott veseműködés, vesekőképződés esetén általában a folyadékfogyasztás növelése lehet indokolt, ellenben a krónikus vesebetegek, különösen azok, akik dialízisre szorulnak, nem ihatnak annyit, amennyit megkívánnak, mivel a veséik nem tudják kiválasztani az elfogyasztott mennyiséget, ilyenkor a kezelőorvos előírását kell követni a naponta megiható mennyiségre vonatkozóan.Nem elhanyagolható a víz minősége sem amit iszunk, de ez  majd egy következő bejegyzésünk témája lesz.

Forrás: Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Water: EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA) European FoodSafety Authority (EFSA), Parma, Journal, 8(3):1459, 2010

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.