Hasznos információk, amikről érdemes tudnod, ha tényleg fogyni akarsz

Mi kell a sikeres fogyókúrához?

Sokan vannak, akik mindenféle tanácsot megfogadnak, hogy lefogyhassanak és kipróbálnak mindenféle csodakúrát, de nem tudnak lejjebb adni a súlyukból.

Talán kevesen tudnak róla, de a sikeres fogyókúra egyik jelentős támogatója a megfelelő mennyiségű alvás:

Egy vizsgálatban kimutatták, hogy napi 30 perces rendszeres alváshiány előidézhet súlynövekedést és inzulin érzéketlenséget. A vizsgálat eredményei alapján azoknál, akiknél napi fél óra volt az alváshiány, emelkedett az elhízás és az inzulin érzéketlenség kockázata 17 % illetve 39 %-al egy év után. Ha napi nyolc óra az alvásigényünk, akkor eszerint, ha napi 7 órát alszunk csak, akkor egy év után 34 % illetve 78 % lesz az elhízás illetve az inzulin érzéketlenség kockázatának növekedése. (Az inzulin érzéketlenség, mondják sokan rezisztenciának, angolul resistance, a legtöbb krónikus betegség előjele, de különösen az időskori cukorbetegségnek!)

Az éjszaka eltolása (night shift) is hasonló gondokat okoz. Ez azt jelenti, hogy nem 10-kor fekszik le, hanem 12-kor. Hiába alszunk 8 órán át, a ritmusunk megrögzötten ragaszkodik a régóta belénk vésett napjáráshoz. A Nap nyugvásával és kelésével kellene élnünk ideális esetben.

A megromlott inzulin érzékenység, más néven inzulin rezisztencia esetében a szervezet nem tudja megfelelően használni az inzulint, így a vércukor-szint megemelkedik. Hasonló dolog történik a leptinnel is, ez egy hormon, amely tudatja az aggyal, hogy nincs szükség több ételre! Jól laktál! Mind az inzulin-, mind a leptin- rezisztencia a 2-es típusú diabétesz előjele. Sok más krónikus betegség rizikó faktora is e két hormon iránt való érzéketlenség: magas vérnyomás, szívbetegség és a rák is. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a megzavart alvásritmusú állatok kétszer-háromszor gyorsabban betegednek meg rákban, mint a normál ritmusban alvók!

Van még egy hormon, amelyre való érzékenységünket megzavarja az alváshiány. Alváshiány esetében a ghrelin nevű hormon szintje megemelkedik. Ez a hormon indítja el az éhségérzetet. A kevés alvás hat a thyroid- (pajzsmirigy-hormon), és a stressz-hormonra is, amelyek befolyásolják a memóriát, az immunrendszert, a szívet, az anyagcserét.

A három fogyást szabályozó hormon közül a legfontosabb az inzulin. Legjobban az inzulin-rezisztenciára kell vigyáznunk, mert ekkor jönnek a gyulladások, azután meg a betegségek!
Tehát az optimális testsúly fenntartásához, ebből következően a fogyókúrához is szükséges a rendszeres és elegendő napi alvásmennyiség.

Amennyiben többet szeretnél tudni vagy bármi kérdésed lenne a témával kapcsolatban, írd meg bátran az eletmodvaltasmost@gmail.com címünkre és hamarosan válaszolunk Neked.

/A fenti blogbejegyzés nem helyettesít semmilyen orvosi diagnózist, vizsgálatokat, kezeléseket /

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.