8 ok ami veszélyezteti az egészségünket

A mai étrendek nem igazán támogatják az egészséges táplálkozást, mert az ételek többsége amelyeket naponta  elfogyasztunk, rossz hatással vannak a szervezetünkre és az egészségünkre. Rengeteg „mű kaját” fogyasztunk, ami tele van színezékekkel, tartósítószerrel, ízfokozóval, amelyek mind káros hatással vannak a szervezetünkre. Rengeteg méreganyag halmozódhat fel a szervezetünkben vagy káros lerakódások alakulhatnak ki.
De persze ezek mind kellemetlen következményekkel járnak, mint pl. rossz közérzet, túlsúly, reflux, allergia.
Megfelelő étkezéssel meg lehet szabadulni ezektől a problémáktól, ezért érdemes az alábbiakra odafigyelni az étkezések során:

1. Túl evés

A „túlevés” sokunk számára ismert, mindenki beleesett már ebbe a hibába.
Ennek az az oka, hogy a modern ételek folyamatos éhség érzetet adnak, mivel hiányállapotot okoznak. Nem lakunk jól tőlük ezért folyamatosan éhesek vagyunk, mert a megfelelő tápanyagokat nem tudjuk bevinni a szervezetünkbe, viszont több olyan anyag jut be, ami nem hasznosul és csak salakanyag. Hogy szervezetünk igényét kielégítsük csak eszünk ezért tud elindulni a túlsúly és más egészségügyi probléma.

2. Lisztes termékek

Egyre több sült lisztes ételeket fogyasztunk manapság, például a muffin, keksz, kenyér, sütemények, chipsek. 

3. Szélsőséges hatású étel

Ezeknek az ételeknek a túlfogyasztása a szervezetünk számára megterhelő. A péksütemények szárazak nincsen az ételnek nedvesség tartalma, a szervezetből kivonja a vizet, valamint nyálkásító hatású.
Utóbbi akadályozza a kitisztulást, az immunrendszer, a mirigyek és a nyirokrendszer jó működését azzal, így lerakódásokat okoznak a mirigyekben, az érhálózatban, valamint végig a tápcsatornában.

A szélsőséges ételek túlfogyasztása, gyengíti a szervezetünket, mint például a cukros ételek, sütemények és üdítők. A testünket elsavasítják, ásványi anyagokat elveszik a szervezetünkből, kalciumot a csontokból. Csökkentik az életerőt, rombolják az erőnlétet.

4. Zsíros ételek

A zsíros ételek (hús, tojás zsíros sajt,) túlfogyasztása a májat megkeményítik, ami azt jelenti, hogy nehezen tud méregteleníteni vagy ellátni a funkcióját Ez magas vérnyomáshoz vezethet, mert a vér sűrűbb „ragacsosabb” lesz és ez más ér betegségekhez szív, érrendszeri és ízületi megbetegedésekhez vezethet.

5. Só
Ha nem megfelelő a só mennyiségének bevitele a túl sok só gyengíti a májat, a túl sok tengeri só pedig megkeményíti. Az áramlást a szervezetünkben a só vezeti. Megkeményíti a májat a teljesen sótlan táplálkozás.
Ha viszont átesünk a másik oldalra, a sok só fogyasztása az ellenkezőt váltja ki mert a májunk feszes, kemény lesz így nehezíti a működését.
Ezért nehezen tud  regenerálódni.

6. A nem megfelelő alvási szokás

A szervezetünk regenerálódó képességét a nem megfelelő alvás is jelentősen befolyásolhatja. Ha későn eszünk, akkor fáradtan ébredünk, ez pedig azért van mert kimeríthetjük a szerveinket a májunk pedig nem tud pihenni és regenerálódni. Ezért ügyeljünk arra, hogy este már ne együnk nehéz ételt és lefekvés előtt kb. 1 órával már ne együnk inkább semmit.

7. Mozgáshiány

A mozgáshiányos életmód is egy nagy probléma. A fizikai aktivitás hiánya rombolja az emésztést, a felszívódást, a vérkeringést és számos más területre kifejti kedvezőtlen hatását a szervezetben. Ha csak kisebb mozgást is beiktatnánk a minden napjainkba, már azzal is sokat tudnánk javítani. Egyből érezni fogjuk a hatását, ha naponta vagy esetleg heti 4 szer elmegyünk például sétálni, esetleg futni, biciklizni.
Mindenki saját maga tudja eldönteni, hogy számára mi okoz leginkább örömöt vagy mi tölti igazán fel.

8. A stressz

Talán a stressz, ami legjobban tönkre teszi a szervezetünket.
A rengeteg idegeskedéstől aggódástól szinte nem is tud pihenni a szervezetünk, így napról- napra egyre inkább fáradt lesz.
Próbáljuk megtalálni azt az elfoglaltságot, ami kikapcsol minket, ami feltölt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.