5 egyszerű, életmódváltást támogató szokás

Fontos, hogy az egészségünket megőrző és támogató praktikáink a mindennapjainkban is jelen legyenek, hiszen a sok apró lépés hatalmas fejlődéssé nőheti ki magát. Kis odafigyeléssel és rendszerességgel minőségi változásokat érhetünk el életmódunkban.
Az alábbi cikkben öt egyszerű praktikát és tippet osztok meg olvasóimmal, amelyek mindennapi alkalmazása nagyban javíthat az életminőségen. Mivel ezen ötletek kivitelezéséhez csupán lakóhelyünkre és saját magunkra van szükség, így még a jelenlegi veszélyhelyzet idejére is gyors, hatékony megoldást jelenthetnek az életmód fejlesztésében és a munkánk hatékonyságának elősegítésében.

Megfelelő munkakörnyezet kiválasztása, kialakítása

Mindennapi munkánkban rendkívül fontos a megfelelő környezet kiválasztása. Akár otthoni munkát végzünk, akár irodában vagy máshol dolgozunk – rossz környezetben lehetetlen hatékony munkát végezni. 

Székünk minősége a legfontosabb, hiszen a hátfájdalmak okozója gyakran a helytelen ülés, és a kényelmetlen szék. 

 

A széken spórolni nem bölcs döntés, ugyanis rossz székben csak rosszul lehet ülni. Ilyenkor a hát anatómiai képletei könnyen begyulladhatnak, a gerinc helyes formája kórosan elváltozhat, ezzel krónikus hátfájdalmakat okozva. Válasszunk tehát olyan ülést, amely kellően megtámasztja a gerinc lumbális (alsó) szakaszát.
Rendkívül hasznos a spórolás, de ezt ne egészségünk kárára tegyük!

Rendszeres vízpótlás

A testünket felépítő anyagok repertoárjának egyik legfontosabb anyaga a víz. Az egyik leghétköznapibb dolog lenne inni, mégis megszámlálhatatlanul sokszor felejtjük el, mennyire fontos a szervezetünk számára. Mivel a testünk közel hetven százaléka víz, a hiánya és nem megfelelő pótlása egészségügyi problémákat okozhat.

Pozitív hatása többek között a bőr sima felületének elősegítése, az izmok és a csontok karbantartása, a fejfájás csökkentése, és az immunrendszer erősítése.
Személyes tapasztalatom, hogy amióta napi három liter vizet iszom, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok és nehezebben kapom el a betegségeket is. Ezért is fontos manapság megfelelő mennyiséget fogyasztani, hiszen így a vírusok elkerülését is elősegíthetjük.

Rövid mozgás

Tanulmányaim során az emberi keringés szabályozását is lehetőségem nyílt megismerni, így pár trükköt is megismertem ezáltal. Nem hiszem, hogy bárkinek be kellene mutatnom a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hiszen halállal is járhatnak, ám a következő tipp segítségével nagy mértékben csökkenthető az előfordulási esélyük életünkben.

Sok ülő munka esetén legalább fél óránkénti rövid, egyszerű lábmozgással jelentős mértékben javíthatjuk keringésünk vénás visszaáramlását. Ez hozzájárul az alsó végtagban felgyülemlett szén-dioxid dús vér szívbe jutásához, ami a vér oxigenizáltságát javítja, és tehermentesíti a szívet a nagyobb munka alól.

Óránkénti szünet

Az izmainkhoz hasonlóan agyunk is igényli a megfelelő mennyiségű pihenést és felfrissülést terhelés után és közben is. Munka közben érdemes rövid szüneteket beiktatni, amikor nem a feladatainkkal foglalkozunk, így kicsit tehermentesíthetjük agyunkat az adott periódusra. Hasznos ilyenkor kimenni a teraszra, inni egy pohár vizet, kicsit felfrissíteni magunkat, hogy újult erővel folytassuk a munkánkat és hatékonyabbak legyünk abban, amit csinálunk.

Alma éhség ellen

Mindenki hajlamos időnként kissé eltúlozni a nassolást, például munka közben. Ilyenkor ajánlott kalória- és szénhidrátszegény ételt fogyasztani, hiszen ezek általában könnyen telítenek, és nem emelik meg nagyon a vércukorszintet. Ilyen lehet például az alma vagy az uborka. Amellett, hogy csillapítják nassolási vágyainkat, még az egészségünknek is kedveznek, hiszen sok rostot és vitamint is tartalmaznak.

Írta és szerkesztette:

Gergely Zsombor

edző és gyógytornász hallgató

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.