13 tanács az egészséged megőrzéséhez és a hosszú élethez

Néhány évvel ezelőtt jelent meg az amerikai Diet Heart News internetes szaklapban egy rövid összefoglaló arról, hogy napjainkban melyek, az egészséges életmód alapjai.

Az összefoglaló néhány pontjával nem biztos, hogy minden olvasó egyetért majd, de érdemes elolvasni!

1. Fogyassz vajat!

Hagyj fel a margarin fogyasztással! A legeltetett tehén vaja sokkal gazdagabb forrása a fertőzéseket megelőző természetes A vitaminnak, mint a mesterséges úton előállított margarin.

Ne fogyassz hidrogénezett növényi olajokat!

A szabadban tartott disznó (mangalica) zsírja gazdag A- és D vitaminforrás, de nem mondható el ez a “szívbarát” margarinokról.

A zsírban oldódó A és D vitamin, egymással együttműködve segíti az immunrendszert a fertőzések leküzdésében, és fokozza szervezetünkben az ásványi anyagok felszívódását.

2. Óvakodj az olajban sütött ételektől!

A leggyakrabban használt finomított növényi olajok hő hatására oxidálódnak, és mérgező transz zsírokká alakulnak.

“Hőálló” zsírokat olajokat használjunk inkább, például kókuszolajat, disznózsírt, olívaolajat. 

Transz, vagy nem transz…. van más gond is a finomított olajokkal: hatalmas mennyiségben tartalmazzák az akár tömeggyilkosnak is nevezhető “rossz zsírt”, az omega-6 csoportba tartozó linolsavat.

3. Egyél meg egy narancsot, de ne igyál narancslevet!

Gyakran halljuk a mondást: A cukor, az cukor! 

Lássuk mit jelent ez: 3 dl narancslében hat-nyolc narancs cukortartalmát találjuk, amely a rostok nélkül azonnal bezúdul szervezetünkbe, és ott maradandó károsodásokhoz, például cukorbetegséghez vezet.

Ez a jelenség egyre nagyobb arányban fordul elő “egészséges” fiatalokban. 

A szőlőcukor és a gyümölcscukor túlzott mennyisége ragadós “forgalmi dugókat” okoz a májban és végső soron a máj zsíros degenerációjához vezet.

4. Legyen a reggelidben friss tojás!

Az emberi szervezet általánosan 30 gramm fehérjét igényel déli 12 óra előtt.

A fehérjében gazdag (jó minőségű) tojás, építőanyagot biztosít szervezetünk struktúrájához, illetve az energiaellátást is egyenletessé teszi, ellentétben a cukrokkal, melyek csak átmeneti energiát adnak.

5. Kerüld a szárított tojás és tejporral készült, bedobozolt készételeket!

A készételekben található szárított tojás, és tejpor oxidált koleszterint tartalmaz, mely a koleszterin egyetlen káros fajtája, érdemes megnézni a termékek dobozán az összetevők között.

Fogyassz friss, lehetőleg organikus tojást, és kistermelőktől vásárolt ellenőrzött minőségű nyers tejet.

Kerüld a szárított, porított “tartós”, erősen feldolgozott, pasztörizált termékeket, mert ezek a sejtek fokozott “rozsdásodását” okozzák. 

6. Ne használj finomított növényi olajokat!

Ezek közül legismertebb a repce, szója és a napraforgó olaj. Ezeknél a túlzott omega-6 mennyiség, a gyártás során alkalmazott hevítés, magas nyomás, és a szagtalanítás során keletkező gyilkos transz zsírok jelentik a legnagyobb veszélyforrást az egészségünkre. A hidegen sajtolt olajok, vagy a disznózsír előállítása során nem kell extrém körülményeket teremteni, ezért ezek nem is károsak az egészségre.

7. Igyál vizet! (a kóla és az üdítőital nem víz!)

Nincs egységes előírás arra, hogy kinek mennyi vízre van szüksége. Mindannyian egyéniek vagyunk,

mások az igényeink.

Igyunk annyit, hogy a szervezetünk ne száradjon ki, de ne is terheljük túl a veséket és a vérkeringést a mértéktelen vízfogyasztással.

8. Ha ásványi kiegészítőt választasz – akkor válaszd a magnéziumot! 

9. Fogyassz erjesztett zöldségeket, és csont-erőlevest!

A tradicionális ételkészítési technikák ismerete elengedhetetlen a jó egészséghez.

Az erjesztett zöldségek, például a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása nélkülözhetetlen a gyomor-bélrendszer, és ezáltal az immunrendszer egészséges működésének fenntartásában. 

Sajnos az üzletekben, vagy akár a piacokon kapható “házi” savanyú káposzta értéke megkérdőjelezhető, hiszen kénnel elölnek benne minden élő enzimet, baktériumot, csak azért, hogy szép fehér legyen. Éppen ezért érdemes ennek is házi készítésű változatát keresni vagy magunk által készített erjesztett káposztát fogyasztani.

A csontleves olcsó, ásványi anyagokban gazdag elixír.

A fentiek rendszeres fogyasztása kulcsfontosságú az egészség, megőrzésében, és abban, hogy hosszú, aktív életet élhessünk.

10. Sétálj – ne fuss!

Ha szeretnél ürügyet a sétára, vegyél egy kutyát.

Ne heveréssz a TV előtt chipset rágcsálva, de ne is vidd túlzásba a sportot.

Az előbbi káros hatásait nem kell ecsetelni, az utóbbi, hatalmas mértékű szabad gyök felszabadulással, ezáltal gyorsult öregedéssel, vagy akár szívmegnagyobbodással is járhat.

A maratoni futók között a leggyakoribb halálok szíveredetű.

11. Egyél vörös húst, vagy zsíros disznóhúst (mangalicát)!

A birka és a legeltetett marha az L-carnitine leggazdagabb forrásai.

(A magyarországi, üzletekben kapható istállóban tartott, hormonnal, antibiotikummal hizlalt, ki tudja mivel etetett, kivénhedt tejmarhából előállított marhahúsra ez természetesen nem igaz.)

A marha, sertés, és csirkemáj hatalmas mennyiségű A-vitaminnal és B-vitaminnal lát el bennünket.

Természetesen a húsokra ugyanaz, sőt fokozottan igaz mindaz, amit a zöldségekkel kapcsolatban már olvashattál. Tehát törekedj házi tartású állati eredetű termékeket vásárolni.

12. Fogynod kellene?

Először is járj utána, hogy mi az oka annak, ha nem tudsz fogyni, majd szánj időt arra, hogy keresd meg a számodra legoptimálisabb módját annak, hogy támogasd a fogyásban a szervezetedet.

13. A gyógynövényekre napjainkban is szükségünk van!

 Ne feledkezz meg a gyógynövényekről sem, melyek kivonatait, hatóanyagait jó minőségű étrend kiegészítők formájában is érdemes fogyasztanod.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.